Verpleegkundige opleiding MBO niveau 4

Wanneer jij opgeleid bent als mbo-verpleegkundige kun je in alle branches van de zorg werken. Je kunt er tijdens jouw opleiding ook voor kiezen op je extra te verdiepen in één van de branches. De verschillende branches zijn: het ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingstehuizen en de thuiszorg, de gehandicaptenzorg én de geestelijke gezondheidszorg.

Vergelijk verpleegkundige opleidingen

Wil je direct beginnen met de opleiding verpleegkundige? Of wil jij al voorkennis opdoen over deze opleiding? Bekijk hieronder de opleiding verpleegkundige van diverse aanbieders!

  • Opleider
  • Opleiding & studieduur
  • Kosten
  •  
30 van de 30 abonnementen.

Verschillende niveaus

De verpleegkundige opleiding MBO is een MBO-opleiding, niveau 4. Om dit te bereiken kun je de niveaus 1, 2 en 3 doorlopen. Met niveau 1, 2 en 3 kun je geen verpleegkundige worden. Dit ben je dus alleen met niveau 4.
Bij de MBO-opleiding verpleegkunde word je bij niveau 1 opgeleid tot zorghulp. Wanneer je dit niveau afgerond hebt, kun jij aan het werk met mensen die door bijvoorbeeld een ziekte hulp nodig hebben. Je helpt dan voornamelijk huishoudelijk werk. Hierbij kun je denken aan het klaarmaken van eten en schoonmaken. Als zorghulp kun je aan de slag in een verzorgingstehuis, maar ook bij een buurthuis of een kinderdagverblijf.

Je kunt hierna verder met elk MBO opleiding niveau 2. Een opleiding niveau 2 die goed bij zorghulp aansluit, is de opleiding tot ‘helpende zorg & welzijn’. Na de afronding van dit niveau kun je werken met verschillende doelgroepen. Voorbeelden zijn ouderen, gehandicapten en kinderen. Je kunt hen helpen bij het huishouden, activiteiten die ze willen ondernemen of hun persoonlijke verzorging.

Hierna kun je verder naar niveau 3, opleiding tot ‘verzorgende individuele gezondheidszorg’. Je leert de zorgvrager te begeleiden bij emotionele problemen en te helpen om te functioneren in de maatschappij. Verder bekijk je wat de zorgbehoeften zijn en je maakt hier een zorgplan over.

Tot slot kun je verder met niveau 4, de opleiding tot verpleegkundige, waar deze pagina over gaat.
Je richt je als verpleegkundige natuurlijk allereerst op de zorgvrager. Daarnaast werk je ook nauw samen met de mantelzorgers. De mantelzorgers zijn de naasten van de hulpbehoevende.
Je helpt mensen met de persoonlijke verzorging als wassen, verschonen en aankleden. Als verpleegkundige kun je ook medicijnen geven aan de patiënten. Ook het inbrengen van een sonde en katheter leer je tijdens de opleiding.
Ook observatie is een belangrijke taak van een verpleegkundige. Het is belangrijk dat je erop toeziet dat een patiënt de goede medicijnen krijgt.

Kwaliteiten

Er zijn verschillende kwaliteiten die handig zijn wanneer je mbo-verpleegkundige wilt worden. Het is belangrijk dat een MBO-verpleegkundige sociaal en communicatief vaardig is. Zo kan er goed omgegaan worden met de zorgbehoevenden en mantelzorgers. Daarnaast werken verpleegkundigen oplettend en nauwkeurig. Stressbestendigheid is ook een belangrijke kwaliteit.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de verpleegkundige opleiding MBO niveau 4 moet je aan de volgende eisen voldoen:
– Je bezit minimaal een VMBO-diploma en hebt de gemengde of theoretische leerweg afgerond óf,
– Een MAVO diploma met zes vakken op D-niveau óf,
– Een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO met bij voorkeur een overgangsbewijs van 4 naar 5 HAVO.
– Je moet 17 jaar en 7 maanden oud zijn.

Salaris

Het gemiddeld netto maandloon voor verpleegkundigen is 1669 euro. Dit kan natuurlijk hoger worden wanneer jouw werkervaring stijgt.

Scholen waar je de MBO opleiding verpleegkundige kunt volgen zijn:

ROC
Scheidegger
NTI, verkorte opleiding